Trend: Fliser i alverdens skønne mønstre

(sponsoreret indhold)

Den seneste tid, både indenfor mode, grafik og boligindretning, har trenden peget i retning af elegante og dynamiske mønstre – geometrisk såvel som mere orientalsk inspirerede. Det er en trend, der vokser ud af en meget klassisk dekorativ stil, som så godt som altid har været en del af de vestlige såvel som østlige civilisationer: Nemlig mosaikken.

Mosaikker af glas, keramik og andre farvesprudlende materialer har i så godt som alle kulturer været brugt til at dekorere bygninger såvel som  at skabe varig billedkunst, som for eksempel hyldede kunsten og kvindekroppen, politiske ledere og religion.

Mosaikkunstens brede benyttelse har ikke mindst smittet af på alverdens flotte mønstre i flise design, måden vi i dag lægger klinker på (nemlig med udgangspunkt i både praktiske og æstetiske behov) og muligheden for at dekorere hjemmet på en original og elegant vis. Særligt er de ypperste designs af høj kvalitet at finde i Marokko, der er kendt for sin produktion af fliser i over 500 år. Tjek for eksempel denne billedsamling af smukke mønstre og forskellige design med fliser.

Måske er det netop tidens store fokus på bæredygtighed og solide kvalitetsmaterialer, der gør at en stor bolig trend fremover netop tager udgangspunkt i mosaik, klinker og fliser samt de slyngede, elegante mønstre. At bruge fliser i gulvbelægningen er samtidigt praktisk, på grund af den nemme vedligeholdelse og slidstyrken, men også et stærkt personlighedstræk at give din bolig.

En anden fordel ved fliser og klinker er, at du i dag kan finde et væld af materialer, farvenuancer og designs, som kan falde i hak og matche resten af din boligs gulvbelægning og ikke mindst vægge – uanset om du går efter træ-look, beton, marmor eller helt andre taktiliteter og kvaliteter.

Derfor er det ikke kun forbeholdt badeværelser og vådrum at have fliser eller klinker på vægge og gulv – du skal blot udvælge de rette materialer, designs og opsætninger. På badeværelset, som ofte er et mindre rum, kan du godt skrue grundigt op for farverne for at skabe dynamik og stemning. Herude er en mosaik på gulvet af mindre fliser og deciderede mosaikkvadrater en rigtig god løsning, da de mindre flader sørger for skridsikkert underlag og en mere tempereret følelse under fodsålerne. Samtidig afslører de ikke så tydeligt det mindste fnuller og støv, som helt uundgåeligt samler sig i vådrum – og på mystisk vis altid meget hurtigt efter at man har gjort rent!

De elegante flise designs fra Portugal og som tidligere nævnt Marokko er ikke mindst en gave til køkkenet, hvor de giver unik kant til et lækkert, men måske lidt “identitetsløst” køkken med ensfarvede flader på låger og køkkenelementer. Et modigt, men utroligt stilfuld ny bolig tendens er, at vi i stuen skal finde ro og jordbundethed ved at skifte fokus til gulvfladerne: Store, smukt vævede tæpper under lænestol, bord og sofa, og stilede mønstre i gulvbelægningen, altsammen i rolige, klassiske farver og kombinationer. Her kommer de graciøse naturfarvede gulvklinker med mønstre à la mosaikkerne i Thorvaldsens museum og Glyptoteket virkelig til sin ret. Stuen bliver et skønt rum for ro og nærvær, noget de fleste kan have god brug for.

Nok er mønstertrenden up coming, men den bunder i en solid tendens, hvor vi gerne investerer i gode, bæredygtige materialer, som holder år ud og år ind – også designmæssigt. Det er derfor en fornuftig investering, som også er et mindre lån værd, da indretning med de skønne flise designs kan give din bolig en sikker feinschmecker kvalitet.